Förhoppningar för nya året…

Jag tror inte på nyårslöften som lösa saker man slänger ut sig, att i år ska jag minsann göra ditten och datten. Men jag tror på att identifiera vad man önskar sig, vad som skulle må bra av och vad man skulle må bra av att ha mindre i sitt liv. Fundera på hur man kan nå dessa grejer och sen skapa mål utifrån det.

Jag skulle till exempel må bra av mer utrymme och eftersom jag inte direkt har de ekonomiska resurserna till att skaffa en större lägenhet så får jag helt enkelt rensa ut saker. Det är lätt att tänka men tänk om, men nej jag kommer aldrig behöva mer än högst två t-shirtar för sunk/städ/målar-dagar. Jag behöver inte spara jeans som blivit för små och som dessutom ändå börjat spricka i grenen. Jag behöver inte kläderna som inte sitter smickrande, som tappat passformen eller som bara inte är jag. Jag behöver inte spara papper från varenda kurs jag någonsin har gått. Jag behöver inte spara varenda pocket jag någonsin har läst. Så jag ska rensa. Vara lite hård mot mig själv. Sälja på tradera, ge någon kasse till stadsmissionen etc. För som dem som känner mig tillräckligt för att släppts över tröskeln till mitt hem kanske känner till, det där med ordning är inte min grej, när det blir för mycket saker så blir det kaos i mitt huvud. Så massor med saker som är lätt att tänka att de kan vara bra att ha, kan för mig vara direkt skadligt att ha. Jag tror inte att jag någonsin kommer få eller eftersträva ett kliniskt rent hem, men jag kan kanske hitta ett sätt där mitt hem och ordningen i det inte riskerar att bidra till ångest.

Nästa grej är denna. Jag vill må bra i min kropp, senast året har jag gått upp i vikt inte extremt men ändå behövt gå upp i jeansstorlek. Men det främsta jag känner är att jag saknar att känna mig mig vältränad, när jag var på nationalmuseum så blev jag anfådd av trapporna där visst det var precis innan jag blev sjuk så kan varit bidragande men ändå. Jag saknar känslan av att känna mig stark, jag saknar känslan av att rörelse känns som en naturlig del av livet, att ha åtminstone ok kondition. Sen känner jag att när det blir för mycket socker och stärkelse så protesterar min kropp, huden mår sämre, magen mår sämre. Så till och börja med har jag och min syster bestämt att jag ska vara frisk till den 15:e januari för då ska vi börja våran hälsomånad. Den syftar till stor det till att avgifta från socker och att komma igång med riktigt bra kost och rörelse. Sen om det kommer med något kilo på vägen så är det välkommet men för åtminstone min del så har jag tänkt det främst som ett bra startskott på ett mer hälsosamt liv.

Jag vill överhuvudtaget bli mer tillfreds med mig själv så då behöver jag dels göra mer av det som får mig att må bra, jobba med mina bra sidor, men även att försöka ta itu med vissa mindre bra sidor av mig själv. Vissa saker är jag mer klar med hur jag ska göra med än andra. Jag vet att jag vill gå på mycket bio, se en del konserter, komma iväg på museum med jämna mellanrum. Jag mår bra av det, så det är något som jag ska försöka göra regelbundet. Jag och Frida har bestämt att vi ska bli zitavänner nu i vår och komma iväg mycket på bio, sen är första konserten snart nämligen 26:e januari då vi ska se Conor Oberst i philadelphiakyrkan. Sen vill jag skriva mer utveckla mitt språk, sätta ord på tankar, dels blogga, men kanske något mer vad får vi se. Jag behöver bli bättre på att ta tag i saker, oavsett vad denna oförmåga beror på så är det något som jag måste hitta redskap att ta tag i, sen om jag gör det själv eller tar hjälp får vi se. Och apropå att ta tag i saker så har jag en sak som ligger som en sur trasa i ett hörn. När jag gick på folkhögskolan så gick det ganska bra men som alltid med studier så sköt jag upp allt till sista stund, så med en dag kvar till inlämning så skulle det göras ett arbete i samhällskunskap och ett i historia och dessutom läsas litteratur till båda och jag hann bara göra ett med ok resultat. Men min snälla lärare som såg att jag gjort bra ifrån mig hela terminen erbjöd mig att skriva det under sommaren och skicka till henne. Det gjorde jag aldrig, utan det ligger där som en sak som jag borde ta tag i så jag till slut får den där historiakursen avklarad. Så jag har anmält mig till en kurs i historia a på komvux nu i vår som jag hoppas bli insläppt på och tillslut få avklarad. Jag börjar hyfsat bra med hela få saker gjort grejen, idag har jag tagit hand om tvätten från när jag blev sjuk, diskat undan all disk som blev då.

Andra saker som jag behöver ta tag i är min läkarskräck, jag har sen jag fick cystan förra hösten haft ont varje ägglossning och det kan vara bra att kolla upp för att se om det går att göra något åt. Sen så föreslog min syster en lösning för mitt kök som faktiskt kändes görbar även med ganska lite pengar så när Disa går att lämna i från sig lite längre stund väntar jag att hon kommer och hjälper mig 😉 (vad säger du systeryster?).

Det är det jag tänker dela med mig av just nu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s