Ett nej är ett nej, eller kanske ett ja är ett ja….

Det finns alltid något nytt att bli upprörd över idag är det det här fallet.

“Kvinnan sade nej och försökte hålla ihop benen. Men när mannen fortsatte “stängde hon av”, har kvinnan berättat i förhör. Nu har Värmlands tingsrätt friat mannen från våldtäkt, trots att domstolen tror på hennes berättelse.

– Hon har inte kunnat beskriva vare sig våld eller hot, då är det ingen våldtäkt enligt lagen. Vi har ett problem här, man tutar i unga kvinnor att ett nej räcker, säger åklagare Barbro Brännlund till Nya Wermlands-Tidningen.”

Det jag finner mest skrämmande i det här fallet är att Barbro Brännlund inte bara tycks säga att en kvinnas nej är oväsentligt, hon lägger över ansvaret på den som blir utsatt. Det som är så frustrerande är synen på att det som är viktigt är nej och inte ja. Helt enkelt vi borde inte nöja oss med att ett nej är ett nej, vi borde istället helat tiden i sexuella relationer titta efter om vi får ett ja antingen i ord eller handling. Vi borde börja med steg ett kolla om ens sexpartner är med på det hela, nu tycks man hoppa över det och gå vidare till steget där man ska protestera och man ska fanimej göra det tydligt nog hur skulle han annars kunna vetat.

Jag har funderat på det här med samtyckeslagstiftning, kanske är det inte så dumt det måste fortfarande finnas bevis men istället för att man ska kolla men protesterade hon mycket nog så är ansvaret på den som fortsätter att kolla att signalerade hon verkligen att hon ville. För med dagens lagstiftning så tycks ansvaret ligga på den som är utsatt, det signalerar det här fallet det signalerar fallet med tjejen som blev våldtagen när hon hade tagit sömtabletter, med tjejen med asperger. Ett nej är ett nej, eller ett ja är ett ja, tänk på saken.

Om man vill läsa en riktigt bra text om sexuell kommunikation och synen på vår sexualitet så måste jag tipsa om det här blogginlägget The myth of the boner werewolf

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s