Ett annat perspektiv på miljöfrågan…

En sak som jag har funderat på när det kommer till det där med miljöhänsyn och som jag och David diskuterat vid några tillfällen är det här:

Folk som inte tror att vi med vår livstil påverkar växthuseffekten, hur kommer det sig att de tar det som en fribiljett från allt miljöansvar? För om vi ponerar att de skulle ha rätt, är det inte  fortfarande så att olja är en ändlig resurs, att när olja läcker ut i naturen så skadar det vårt ekosystem. Är det inte så att partiklar från avgaser och som rivs upp av dubbdäck från asfalten är dåligt för vår hälsa. Är det inte så att de kemikalier som våra kläder och möbler behandlas med tas upp av våra kroppar och kommer ut i vattnet. Att vi med det sätt vi odlar gör jorden mindre fruktbar, att odlingen av fisk görs på ett sådant sätt så vild fisk får sjukdomar och dör, att man satsar på framavlingen av vissa djur gör att andra sorter trängs ut och dör. Att artrikedomen minskar ständigt. Att så många av dem kemikalier som vi använder till rengöring, som används i plaster, som används i gödning och besprutning, har effekter som vi inte vet hälften av än. För en kemikalie betraktas som ofarlig och kan fritt komma ut på marknaden och behöver inte undersökas och kommer inte undersökas förrän den har blivit vanlig, varit ute på marknaden några år och den redan kunnat påverka oss mer än vi anar.

Även om vi ponerar att de skulle ha rätt, att det inte finns någon grund i detta med att vi påverkar växthuseffekten, så påverkar vårt leverne naturen på så många andra sätt. Helt enkelt det finns mer än en sida av miljöfrågan, det handlar inte bara om en sak och vi har alla ett ansvar för den värld vi lämnar efter oss.

/Åsa

Advertisements

One thought on “Ett annat perspektiv på miljöfrågan…

  1. Skitbra skrivet Åsa! Det är många som liksom skyller ifrån sig på att “växthuseffekten kan ha naturliga orsaker” och frånsäger sig allt personligt ansvar och skiter totalt i miljön… Sorgligt!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s