Om synen på mat…

Såg dokumentären Laxfestens baksida nyss, riktigt intressant rekommenderar den till alla. Finns så många faktorer att tänka på och ta hänsyn till när man väljer man etik, miljö, hälsa och njutning och helst ska man ha en balans mellan dem. Kanske kan man inte inom varje aspekt fundera så överdrivet mycket innan man blir knäpp men det kan vara väl värt att åtminstone välja några aspekter där man tänker extra när man handlar.

Olika typer av frukt och grönsaker besprutas till exempel olika mycket och där kan man göra en prioritering när det kommer till ekologisk respektive konventionellt odlat. Jag har varit vegetarian tidigare men äter numera kött men försöker tänka på att variera mellan kött, fisk och vegetariskt och vara medveten om vilket kött jag väljer.

I övrigt så tror jag på korta ingredienslistor och så lite tillsatser som möjligt, den tillsats som jag helt försöker undvika är dock E621 aka natriumglutamat anges även ibland enbart som smakförstärkare.Kända hälsorisker: Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner i form av huvudvärk, svettning, halsbränna, yrsel, tryck över bröstet och illamående vid intag av höga halter. Kan vara ohälsosamt för småbarn.
Den misstänks även vara beroendeframkallande, men en av de främsta anledningar att jag undviker den och väldigt många andra tillsatser finns där är det ett tecken på att det är såpass lite riktiga ingredienser så du får i dig dina kalorier utan att få i dig nästan någon näring.

Laxfestens baksida hittar ni här: http://svtplay.se/v/2555444/dokumentarfilm/klipp__laxfestens_baksida

/Åsa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s